28 вересня 2014 р.

Співпраця та успіх


«Успіх завжди результат індивідуальних зусиль, але ви обдурюєте себе, якщо вважаєте, що можете досягти успіху без співпраці з іншими людьми.»
Наполеон
Програма Intel "Шлях до успіху" сприяє співпраці в команді різними засобами. Учні не тільки користуються спільним навчальнім посібником, а й процесі виконання завдань та проектів працюють за одним комп'ютером. Таким чином, вони відчувають переваги й користь від можливостей спілкування з іншою людиною, від її допомоги в навчанні. при спільному вирішенні проблем та у створенні нового. 
  Можна вважати, що діти вже володіють навичками спільної діяльності, тому немає необхідності вчити їх цьому спеціально. Але на практиці це не так. Труднощі у співпраці виникають тоді, коли потрібно зробити вибір, ухвалити рішення, розподілити обов'язки. Саме під час роботи дітям треба вчитися слухати один одного, домовлятися, йти на поступки.  
  Першочергова задача фасилітатора - сформувати у групі добрий мікроклімат, атмосферу психологічної безпеки, доброзичливості, прийняття, активну групову динаміку,  бо саме ці складові відіграють велику роль в успішній роботі. Групи у кожного з нас різні, і діти різні, проте зазвичай є між ними схожість, як правило, у групі знайдеться сором'язлива, або замкнута дитина, дитина - лідер, гіперактивна дитина, і всі вони мають стати одним цілим. Дуже важливо на перших заняттях приділити час на ігри, які направленні на формування згуртованості колективу, недарма на першому зайняті в підручнику для дітей прописана гра "Знайти того, хто", діти мають пройти перший бар'єр - познайомитися, дізнатися про один одного, знайти дітей зі спільними інтересами.  Проте надалі, ігри в підручнику не прописані, що ж робити? В нагоді Вам можуть стати книги німецького психолога Клауса Фопеля "Как научить детей сотрудничать" переглянути онлайн, завантажити текстовий варіант
      Дітям дуже подобається гра "Вітер дує", це коли діти сідають на стільці один навпроти одного в шеренгу, а після слів ведучого (для нього місця на стільці не має, він стоїть в центрі) "Вітер дує, для тих у кого є вдома кішка", діти у яких є вдома кішка, мають піднятися зі стільця і пересісти швидко на друге, ведучий також прагне зайняти вільне місце. Хто не встиг зайняти стілець стає ведучим і говорить свої умови "вітер дує, для тих...." .  Ця гра допомагає дітям більше дізнатися один про одного, підіймає настрій, допомагає дітям зняти втому - головне проводити її в швидкому темпоритмі. 
у пошуках слова "Ура"
       Гра  "Доторкнись до кольору "  допомагає зняти бар'єр в групі, особливо коли є сором'язливі діти, пізніше слово "кольору " можна вилучити, і у вас вийде чудова рухавка "Доторкнись до", зазвичай проходить дуже весело, особливо коли потрібно доторкнутись до цифри 24, тут вже включається фантазія))) 
        Проблеми в парі теж можна коригувати вправами,  їх безліч, одна з найефективніших дати парі один аркуш паперу та один олівець і запропонувати намалювати картину, тримаючи олівець разом, при цьому не розмовляти один з одним, як правило діти починають піддаватися один одному щоб в них щось вийшло, а буває що так нічого і не вийде - і це також добре, бо на цьому прикладі ви покажете як важливо йти на поступки один-одному заради гарного результату.  
Гра - ваш помічник. Грайте, успішної роботи!



Немає коментарів:

Дописати коментар